OPOSSUMS – OPOSSUMS (LP)

 

 “ The long history of Memphis power pop, punk rock and garage rock is a pronounced influence on their music, as well as British invasion, 60’s psych nuggets, and breakneck English punk rock… “

Van de 3 groepen buideldieren op het Amerikaanse continent zijn de opossums aka buidelratten (de enige overlevende familie van de zoogdierorde Didelphimorphia, met bijna 100 soorten in 19 geslachten) het soorten rijkst. Waarom 3 mannen in de zomer van 2018 als bandnaam Opossums kiezen blijft me nog even een vraagteken. De band is het is het geesteskind van zanger/ gitarist Patrick Jordan. Hij naam met Jesse Mansfield (bas) en Liv Hernandez (drums) het titelloos debuutalbum op als spin-off van 2 oudere lo-fi 4-track opnames, die hij thuis deed.

Na de 2 mini albums (opnames op cassettetapes) met “punchy, concise garage pop” is dit hun eerste studio album, dat vorig jaar opgenomen werd in The Crypt in Memphis, TN. Of deze “aanstekelige kernachtigheid“ ook terug te vinden is op hun debuutalbum ‘Opossums’ moet hierna blijken. Op het debuut staan 5 tracks van de ‘Opossum tape‘ en 7 tracks van de ‘’Trachcandy tape’. De oplage is beperkt tot 300 genummerde kopies, waarvan 272/300 in mijn bezit.

De nummers op ‘Opossums’ zijn punkachtige rocknummers die altijd ter zake komen. "Sharp Cheddar", het langste nummer op het album, klokt in slechts 4 minuten en 13 seconden. De DIY-esthetiek van de band is volledig te zien in de videoclip voor "Left in the Ground", de hoofdsingle voor het album. In de video zingt Jordan: "Ik geef er niet echt om achtergelaten te worden in de grond…", terwijl hij op een kastanjebruine Danelectro-gitaar speelt, terwijl de ritmesectie houdt het ritme strak houdt. De video is gedraaid in een kamer met een kist in de hoek en met in een klein veld, dat de geïnformeerde kijker terecht zou kunnen herkennen als de Bettis Family Cemetery - of de beruchte Cash Saver-begraafplaats. Waarom al dat lugubere? "Pop doesn't have to be friendly…" Aldus Mansfield. Verder moet je het doen met nummers als “Love Machine”, “Worried”, “Rhyme and Punishment”, “The Truth” en als afsluiter “Promises”, om er, zonder enkele voorkeur, uit de tracklist te tillen. 

Opossums zijn te vaak kwaadaardig omdat, nou ja, ze lelijk zijn. Deze kleine zoogdieren staan het best bekend omdat ze “opossum spelen” of de dood veinzen, wanneer ze worden bedreigd. Opossums, de bijnaam van een driedelige band van op Memphis, laat zich van al hun kanten horen op hun gelijknamig debuut. Dit is spek voor de bek voor fans van garage en punkrock, waarbij het al snel heel duidelijk wordt, wie hun invloeden zijn.

“ Opossums, the nickname of a three-part band from Memphis, can be heard from all sides on their eponymous debut. This is a piece of cake for fans of garage and punk rock, where it quickly becomes very clear who their influences are... “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

Album track list:
01. Reaching Out - 02. Love Machine - 03. Hangin' Around - 04. Left in the Ground - 05. Worried - 06. Sharp Cheddar - 07. Got One - 08. Short Notice - 09. Rhyme and Punishment - 10. Won't Be Here - 11. The Truth - 12. Promises

Lyrics/music © 2018 by: Patrick Jordan

Album line-up:
Patrick Jordan: vocs, guitar, keys / Liv Hernandez: drums, percussion / Jesse Mansfield: bass

Discography Opossums:
Opossums (LP/CD-12#) [2019] | Trashcandy (cassette tape,8#) [05/2019] | Opossums (cassette tape, 8#) [08/2018] |

Artiest info
Website  
 

Label: Black and Wyatt Records

video